انجام مقاله نویسی و پایان نامه نویسی بخش های مختلفی دارد که دانستن اصول نگارش این بخش ها بسیار مهم است. در ارتباط با مقاله نویسی در بخش های قبل با قسمت مواد و روش آشنا شدید، در این بخش سعی داریم تا اصول نگارش پروتوکل های پژوهشی را ارائه دهیم. امید است دانشجویان و محققین خود بتوانند در زمینه انجام مقاله نویسی قدمی بردارند.
پروتکل پژوهشی در انجام مقاله نویسی شامل مجموعه تغییرات یا دگرگونی هایی است که در متغیرهای مستقل ایجاد شده و منجر به تغییر در متغیر وابسته می شوند. پروتکل پژوهشی به خوانندگان توضیح می دهد که نمونه ها به چه صورت جذب شده و داده ها به چه صورت گردآوری شده اند.
شرایط یا اندازه گیری های خط پایه باید قبل از آغاز پروتکل مشخص شوند. همچنین لازم است منطق/فرضیه های دخیل در انتخاب روش ها نیز مطرح شود. پژوهشگران باید همیشه مخاطبان احتمالی خود را مد نظر داشته باشند و بهتر است همیشه به منطق زیربنایی پروتکل خود اشاره کنند.
به عنوان مثال، متخصص بالینی که در حال نگارش بخش روش ها است ممکن است برخی اصطلاحات پزشکی را که خود بر آنها تسلط کافی دارد به صورت کوتاه و اختصاری بنویسد، اما ممکن است این اصطلاحات برای پژوهشگری که در رشته علوم زندگی تحصیل کرده است قابل درک نباشند. بنابراین بهتر است تمام جزئیات به صورت دقیق مشخص شده و وقتی هدف از یک رویه مشخص نیست هدف آن تبیین شود.
نوع مداخله ای که بر روی آزمودنی ها در قالب کارآزمایی بالینی اجرا شده است و اطلاعات داروها و سایر منابع باید مشخص شود. سطح دوز، زمان بندی و مدت زمان مداخله نیز باید به طور کامل درج شود.
لازم است در مورد آزمایش های حیوانی به شرایط آماده سازی اولیه مانند استفاده از داروی بیهوشی، دوز دارو و شیوه مصرف دارو اشاره شود.
به مثال زیر توجه کنید:
الف- تمام موش ها در گروه سپسیس LPS دریافت کردند.
ب- گروه درمانی کورکومین دریافت کردند.
این جملات به تجویز یک دارو یا واکنشگر اشاره دارند و باید برای معرفی دقیق مطالعه به جزئیات مربوط به آماده سازی اولیه نیز اشاره شود. می توان جملات فوق را به شرح زیر تغییر داد:
1- موش های گروه سپسیس به صورت تزریق درون صفاقی 1 میلی گرم/کیلوگرم LPS در محلول نمکی 0.9 درصد دریافت کردند.
2- گروه درمانی 1 میلی گرم/گیلوگرم کورکومین را به صورت تزریق درون صفاقی و به ازای هر موش دریافت کردند.
غلظت دارو/واکنشگر برای هر حیوان باید بر اساس وزن آن حیوان محاسبه شود. لازم است به غلظت و دوز داروی مصرفی اشاره شود.
مقیاس های پیامدی همان تغییرات/نتایج نهایی هستند که از مطالعه انتظار می رود و می توان آنها را به پیامدهای اولیه و ثانویه تبدیل کرد. پیامد اولیه، مهمترین پارامتری است که زمینه ساز تدوین فرضیه بوده و مهمترین هدف مطالعه را تشکیل داده است. پیامدهای ثانویه سایر پارامترهایی هستند که در مطالعه حائز اهمیت هستند. به عنوان مثال
(الف) پیامد اولیه:
- کاهش سطوح سیتوکین های التهابی سرم (TNF-α و IL-6) و کاهش نرخ مرگ و میر.
(ب) پیامد ثانویه:
- کاهش مدت زمان اقامت در بیمارستان.
- کاهش نیاز به آنتی بیوتیک ها.
- کاهش مشکلاتی مانند DIC و شوک.
مهمترین پیامد این مطالعه کاهش سیتوکین های التهابی و نرخ مرگ و میر است. پیامدهای ثانویه سایر پارامترهای فرعی هستند که از مطالعه انتظار می روند.
در صورت داشتن هرگونه سوال و یا نیاز به مشاوره در زمینه انجام مقاله نویسی با آکادمی ابن سینا در ارتباط باشید.
زمانی که مقاله مان ریجکت شد چکارکنیم؟ در این بخش از آموزش [...]
سابمیت مقاله در ژورنال را یکی از مهمترین بخش های زندگی علمی یک محقق باید دانست به [...]
[...]
در ادامه جدیدترین و آخرین اخبار علمی پژوهشی کشور به حضورتان ارائه می گردد. با ما همراه باشید. [...]
این بخش معرفی موسسات برتر انجام رساله دکتری اختصاص دارد. موسسات برتر انجام رساله دکتری [...]
در ادامه آخرین اخبار حوزه علمی کشور را خدمتتان ارائه می نماییم. با ما همراه باشید. [...]
در ادامه نظر شما را به آخرین اخبار علمی - پژوهشی کشور جلب می نماییم. با ما همراه باشید. [...]
نظر شما را به چند خبر کوتاه علمی - پژوهشی کشور جلب می نماییم. با ما در ارتباط باشید. [...]