در ادامه آموزش چارچوب مقاله نویسی و نگارش علمی سعی داریم در این بخش به نحوه نگارش چکیده اشاره کنیم. منشا واژه "چکیده" کلمه لاتین abstractum است که به فشرده سازی یک کلمه نوشتاری طولانی اشاره دارد. در نگارش علمی، چکیده مقاله علمی اظهاریه ای دقیق، واضح و مستقل است که تصویری کلی از مطالعه را برای خواننده ترسیم کرده و به قضاوت آگاهانه در مورد کارآیی مقاله/مطالعه پژوهشی کمک بسزایی می نماید. علیرغم اینکه چکیده باید کوتاه و مختصر باشد، لازم است به تنهایی به وظیفه ای که بر دوش مقاله است تحقق ببخشد.
در یک نگارش علمی چکیده خوب بنا به دلایل مختلف که به صورت خلاصه شامل "انتخاب و نمایه سازی " است حائز اهمیت است. در اغلب موارد، چکیده تنها مولفه مقاله است که در حین جستجوی پایگاه داده الکترونیک و یا بررسی مجلات چاپ شده توسط خوانندگان مطالعه می شود. در اغلب موارد مقالات صرفا به سبب چکیده های خود نقل قول می شوند. به جرات می توان گفت که چکیده تنها بخش از مقاله است که توسط داوران و ارزیابان برای مجلات یا انتخاب جهت ارائه در پلتفرم های کنفرانس انتخاب می شود. چکیده تعیین کننده لحن و گیرایی مقاله برای خوانندگان احتمالی است تا به کل مقاله دسترسی یابند. بنابراین چکیده باید شامل جوهره اصلی مقاله بوده و تمام اطلاعات لازم را در مورد مطالعه/مقاله ارائه نماید.
در عصر کنونی مقارن با روزنامه نگاری آنلاین، اغلب کتابخانه ها از امکانات لازم جهت جستجوی چکیده ها برخوردار هستند تا در عین صرفه جویی در زمان، امکان جستجوی کل متن فراهم آید. لازم است برای افزایش احتمال پیدا شدن مقاله در بین سایر مقالات مشابه، کلمات کلیدی در متن نیز درج شوند. علاوه بر یافتن مخاطبان، استفاده از کلمات کلیدی در چکیده بر تاکید بر حوزه های اصلی مقاله کمک می نماید. بنابراین توصیه می شود در چکیده از اصطلاحات دقیق، واضح و صریح استفاده شده و از اصطلاحات فنی غیرضروری پرهیز شود.
- چکیده یک مقاله علمی اظهارات دقیق، واضح و مستقل (قائم به ذات خویش) است که تصویری کلی از مطالعه برای خواننده ترسیم کرده و نقش مهمی در افزایش رویت پذیری و دیده شدن مقاله ایفا می کند.
- یک چکیده موثر باید شامل جوهره اصلی مقاله بوده و تمام اطلاعات لازم را در مورد مطالعه/مقاله ارائه نماید، چرا که معمولا چکیده به دقت توسط خوانندگان و داوران ارزیابی می شود.
- چکیده می تواند از نوع توصیفی یا آگاهی بخش باشد. چکیده های آگاهی بخش به دو چکیده ساختارمند و بدون ساختار تقسیم می شوند.
- مولفه های چکیده شامل مقدمه/زمینه، روش ها، یافته ها و نتیجه گیری است. بحث لزوما بخشی از چکیده نیست مگر اینکه ماهیت اختصاصی داشته باشد. یافته هایی که بعد از روش ها درج می شود باید مهمترین بخش تاکیدی چکیده باشد.
- عنوان مقاله حکم کلید را دارد (به کلید تبدیل می شود) و به همین دلیل کلمات/عبارات ویژه ای که در متن مقاله تکرار شده اند باید به عنوان کلمات کلیدی به کار روند.
در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط با نگارش علمی و یا چارچوب مقاله نویسی با آکادمی ابن سینا در ارتباط باشید.
نوشتن مقاله با کمترین هزینه یکی از دغدغه های اصلی بسیاری از دانشجویان می باشد. آک [...]
در این بخش از آموزش چاپ مقالات علمی سعی داریم تا انواع چاپ مقاله در مجلات معتبر ر [...]
در کارهای پژوهشی نگارش مقاله علمی یکی از مهمترین شیوه ها جهت ارائه دستاوردهایی می [...]
این بخش معرفی موسسات برتر انجام رساله دکتری اختصاص دارد. موسسات برتر انجام رساله دکتری [...]
در ادامه آخرین اخبار حوزه علمی کشور را خدمتتان ارائه می نماییم. با ما همراه باشید. [...]
در ادامه نظر شما را به آخرین اخبار علمی - پژوهشی کشور جلب می نماییم. با ما همراه باشید. [...]
نظر شما را به چند خبر کوتاه علمی - پژوهشی کشور جلب می نماییم. با ما در ارتباط باشید. [...]
در ادامه نظر شما را به گزیده ای از آخرین اخبار علمی و پژوهشی کشور جلب می نماییم. با ما در ارتباط باشید. [...]